Er en staby noget for mig?

Du skal gøre dig nogle overvejelser inden du vælger en Stabyhoun.


Nedenfor er et uddrag af en rigtig god FAQ fra Dansk Stabyhoun Klub.
Der er en mere udførlig tekst inde på klubbens hjemmeside.

Kræver en Stabyhoun meget motion?

Ud over at racen er meget kærlig, hengiven, loyal og villig til at samarbejde, er det også en hund, som oprindeligt blev opdrættet til at kunne gå på jagt og handle selvstændigt, så forvent en aktiv hund, der kræver og elsker træning, og forvent at den er gøende.

Er Stabyhoun en god race for en førstegangsejer?

Det er svært at sige klart ”ja” eller ”nej”, for i denne sammenhæng er erfaring med hunde måske lige så vigtig som hundeejerskab. En Stabyhoun er meget hengiven, kærlig og loyal. Den er også meget intelligent og ret viljestærk, så en Stabyhoun har brug for et hjem med en ejer, der har tid og tålmodighed til at opdrage og træne sin hvalp til at blive en glad og velafbalanceret hund. Man skal huske på, at en harmonisk Stabyhoun har racetypiske træk, som racen er avlet til i generationer, og som netop gør Stabyen til den race, den er.

Den vil være gøende, når den ser grund til at gø, og den vil have lov til selv at bestemme hvilke fremmede mennesker, den hilser på, og at der er nogle, den ikke så hurtigt kan lide som andre. Den vil blive forskrækket over ting, for så alligevel forsigtigt at undersøge dem i eget tempo, og den vil have et godt jagtdrive, hvis der er andre dyr, der løber, eller fugle der basker med vingerne. Det er alt sammen normal adfærd for racen.

Generelt gør kombinationen af ​​følsomhed og stædighed Stabyen til en udfordrende race. Uanset om du ser dig selv som hundefører, hundeejer eller hundeelsker, er det ikke sikkert, at en Stabyhoun er det bedste match til dig. Bliv derfor venligst ikke fornærmet, hvis vores råd er, at du bør overveje en anden race til din familie. Det er fordi, vi sætter vores races sundhed og velvære meget højt og kun ønsker, at hvalpene kommer til de rette ejere, hvor både hund og ejer trives med hinandens selskab i de mange år, som en Stabyhoun lever.

Graver en Stabyhoun huller i haven?
Ja, en Stabyhoun kan lide at grave efter muldvarpe, mus og også gerne grøntsager. Dog kan man lære en Stabyhoun at begrænse adfærden ved at sætte ind tidligt. Det kan være en god ide, at give hunden et sted den godt må grave eller sin egen sandkasse.

Er Stabyhoun en familiehund?
Stabyhoun er en jagthunderace, før den er en familiehund. Under begrebet jagthunderacer ligger også, at en Stabyhoun meget gerne vil bruges og bruge sit hoved. De fleste Stabyhouns hviler bedst i sig selv, når de bliver aktiveret mentalt med opgaver. Det kan være næsearbejde som spor, NoseWork eller feltsøg. Det kan også være andet som mere lydighedsbaseret træning som rally, agility, hoopers m.v. Stabyhoun er en meget intelligent hund som lærer meget hurtigt – så vil man f.eks. ikke have dem i sengen, skal man aldrig invitere dem derop.

​Er Stabyhoun god med børn?
Ja – typisk er de skønne med børn, og mange betragter denne race som en hengiven familiehund. Den er loyal, blid og kærlig over for sin familie, men som med enhver anden hund skal Stabyhoun være en hvalp først. At opdrage en fantastisk familiehund kommer med alle de sædvanlige udfordringer og belønninger. Forvent at din hvalp snapper, leger vildt, gør, bider i ting, hopper op, tisser på gulvet og meget meget mere. Der kræves megen tid, tålmodighed og konsistens at opdrage en hundehvalp, men det er let, at lære en Stabyhoun at være rolig indendørs og lære den at være rolig og hensynsfuld sammen med børn, så længe du er konsekvent og venlig i din daglige opdragelse af hunden.

Er en Stabyhoun god til eks. agility eller anden hundesport?
Stabyer er glade, når de får en ‘opgave’, men denne race er ikke så drevet af at behage eller arbejde for dig, den arbejder i høj grad for sig selv, men vil meget gerne samarbejde med dig. Derfor vil du også opleve, at det med en Stabyhoun tager lidt længere tid at opnå eliteniveau indenfor de forskellige hundesportsgrene, end med de mere pleasende og villige racer. En del Stabyhoun ejere deltager i K9 Biathlon løb og Canicross, og der er racen meget villig til både løb og forcere forhindringer.

Har Stabyhoun tendens til separationsangst / alenehjemme problemer?
En hund er et socialt dyr, og en Stabyhoun er en meget selskabelig hund. En Stabyhoun vil meget gerne være sammen med sine mennesker – på gåturen, på løbetur, under havearbejdet, til træning, i sofaen, i sengen og på toilettet. Som sådan er dette ikke en hunderace, der trives alene i mange timer hver dag. Det er ikke for ingenting, at Stabyhoun oversættes til ‘Stand By Me’, og de har brug for ejere, der vil stå dem bi. Alene-hjemme-træning er derfor meget vigtigt – også når du har hjemmearbejde, er pensionist eller lignende. Det er tilrådeligt at sætte megen tid af til at træne ”alene-hjemme” med en Stabyhoun, så den trænes gradvist til at være alene hjemme i løbet af arbejdsdagen, ligesom det er tilrådeligt at holde alene-hjemme-træningen ved lige – også i perioder med ferie.

Kræver Stabyhoun megen pelspleje?
Nej. Pelsen er let at vedligeholde og filtrer ikke. Stabyhoun har en pels, der naturligt afstøder skidt og har lidt eller slet ingen hundelugt. Man kan klare de fleste dage med en god aftørring efter gåture i vores varierende danske vejr. Stabyhouns har 2 årlige store fældeperioder. Nogle oplever at man i den periode kan børste hår af til en ekstra hund. Andre fælder mindre. Pelsen behøver som sådan ikke at blive børstet, men plukning af ører kan være påkrævet, hvis man ikke ønsker et alt for pjusket udseende.

Hvis du aldrig har mødt eller ejet en Stabyhoun før, bør du besøge en besøgsfamilie, og gerne flere, for at lære mere om racen. Du kan finde en liste over besøgsfamilier her:
Besøgsfamilier Dansk Stabyhoun Klub

Du skal være indstillet på, at racen kun kan trænes med positive metoder og er langsommere i mental udvikling end andre jagthunderacer. Stabyhoun har nogle tydelige udviklingsperioder, hvor man som ejer skal have forståelse for, at den unge hund er teenager og både kan være egenrådig og frygtsom i perioder.